Selasa, Februari 02, 2010

G Dalam muzik.

Not ke-5 dalam skala natural C. Ada Gb dan ada G#. Fungsi dan prinsipnya sama juga dengan kod-kod lain dalam gugusannya. Jumlah # dan b juga sama. Skala minor dan major juga sama. Apa yang menarik tentang kod G berbanding kod-kod lain? Tiada. Sama seperti kod lain yang saling perlu-memerlukan. Ada beberapa genre muzik yang kebanyakkannya menggunakan key G, antaranya muzik Blues. Bagi instrument seperti Horn in F, not D bunyinya G. Dengan kata lain, not yang berbeza tetapi bunyinya sama – ini juga berlaku bilamana sesiapa jua yang kentot, tak kira lelaki atau wanita jelita, baunya tetap sama – busuk.


Ada lagi tentang G dalam kamus pinggiran ini.


G = Gigs – Gigs ini dipopularkan oleh anak muda, asal perkataan Inggeris Amerika. Ia boleh difahami sebagai ‘persembahan muzik rock’ atau showcase rock. Jarang pula anak muda yang bermain muzik tradisional menggunakan perkataan ini bagi show muzik mereka. Gigs lahir ditengah-tengah genre muzik rock. Walaupun asas gigs ini sama saja dengan persembahan muzik yang lain, namun perkataan itu membawa perbezaan pada music attitude, pemuziknya dan audien-nya . Inilah pendekatan oleh golongan indie (peminat dan pembuat) muzik indie untuk membezakan content muzik mereka dengan muzik-muzik lain. Ada juga yang mengaitkan makna gigs ini dengan band boy yang tiada rekod label. Namun itu sekadar menambah perbezaan yang ada. Jika anda (pembaca) juga ingin menokok tambah – silakan. Andalah yang memberi makna semua ini.


Glee – Perkataan glee saja hanya membawa maksud expresi keriangan atau yang seumpannya. Namun dari segi teori muzik ( yang memandai-mandai ), ia diistillahkan sebagai ‘part of song’. Pada asalnya ia hanya elemen, tetapi kini elemen itu telah menjadi trend dan menjadi sub-genre dari muzik-muzik yang sedia ada. Dengan kata lain, elemen seperti Chorus diambil dari sebuah lagu menjadi satu lagu lain dengan susunan yang baru. Untuk lebih faham, ibaratkan nasi goreng yang kamu telah goreng, kamu ambil dan masak kembali menjadi nasi hangus mak nenek dengan perencah dan perisa yang lain. Maka nasi hangus mak nenek kamu itu kamu jadikan menu baru, harga baru dan dalam pinggan yang baru.


Geli – ini lain. Dalam muzik akan diguna pakai bila penyanyi dangdut itu ‘merengek-rengek’ dan ‘mengerang-ngerang’ dalam nyanyiannya. Maka kita akan merasa mual, nak muntah, nak beranak. Jadi ia ‘geli’. Di Malaysia, elemen ‘geli’ ini semakin popular. Ia akan digunakan bilamana sesebuah lagu atau artis itu kurang popular, maka elemen ‘geli’ ini akan diungkapkan secara berlebih-lebihan.


Gigolo – dalam dunia muzik, ada juga beberapa orang pemuzik yang suka menjadi gigolo dan suka di’gigolokan’ oleh ‘mainstream’. Pemuzik gigolo ini merupakan pemuzik-pemuzik yang loser. Tanda-tanda mereka itu gigolo akan kelihatan bila mereka komplen kerana gagal mendapat kontrak penjaan konsert dari Telcos dan korporat.


Goreng – Istillah budak rock kelengkang (kapak) tentang solo part (gitar). Rock kelengkang ini berlaku bila mana semua gitaris pose gitar mereka dicelah kelengkang. Dan, biasanya mereka akan “goreng tak hengat punya”.


Go – go home….

Tiada ulasan: