Rabu, Julai 14, 2010

TENTANG KOLEKSI – ariapertama | OPUS MEI.

2. Gambus Nuansa – Lagu ni dibuat pada hujung tahun1997. Mula aku perdengarkan pada kawan2 tahun berikutnya. Masa itu, sentimen melayu kami (kawan) sangat tebal. Tahun-tahun inilah politik negara sangat panas. Pada masa itu, kami tidak mempedulikan sangat hal politik kepartian, apatah lagi di Universiti kami hanya menumpukan pada kegiatan seni. Lirik lagu ni aku tulis, lirik yang penuh resah dengan diri dan bangsa. – kununnya.

“…keris tak berhulu” – “..penghulu” – “…membawa menjunjung..menyembah segunung” – semua bahasa lirik ini sememangnya dari jiwa melayu yang sangatlah tipikal. Itu realitinya. Lagu ini tiada apa-apa mesej atau nasihat sebenarnya. Hanya ungkapan di mana plot-plot penceritaannya seperti drama swasta RTM zaman 80-an yang diakhiri dengan segunung harapan.

Dari segi instrumentasi, gambus, mendola dan rebana memain elemen sangat penting. ‘Picking' gambus agak bagus, kita boleh mendengar bunyi pick, tali dan tone body gambus. Terima kasih pada pemetik gambus. Tapi sayang, semua lagu-lagu album ini (Pra-Manifesto) tidak dapat diperdengar dengan adunan bunyi yang siap. Yang ada ini sangat roar. Rentak lagu ini sedikit berunsurkan masri dengan pattern rebana yang sederhana. Dari segi vokal, masih lagi ’dara’. Tempo ini agak perlahan beberapa detik, derasnya tidak begitu ’fit’ dengan degupan jantung pendengar yang lively – cergas. Pick up feel menjadi kurang menonjol, up beat kurang menjadi. Ketika merakam guide lagu ini, aku agak tergesa-gesa tanpa feel the tempo. Itu kesilapan yang tersembunyi

Key A Major, tetapi selepas intro, permulaan versa dengan kod A minor, selepas ulang versa kedua kembali A major. Kenapa begitu? Kerana elemen melodik pada turun dan naiknya tidak sama pada satu not – tidak seperti harmonik. Maka, ini hanya olahan kod untuk mendapatkan feel not yang sedikit berbeza. Untuk lebih lanjut, sila semak skala melodik dan bandingkan dengan harmonik.

Coda lagu ini fade in – cut and out.

Tiada ulasan: