Rabu, September 27, 2006

ELEMEN 1.

RITMA ATAU IRAMA ?

Dalam kamus Dewan Edisi ke 3 ‘ritma’ diertikan sebagai *pertama – drama yang teratur dan agak halus, dan apabila merujuk apa itu ‘irama’ *kedua ditemui pula satu makna yang berbeza iaitu – ukuran masa atau tempo ( pada muzik ). *ketiga, tempo – ukuran waktu pada muzik ( ingin di ingatkan, tempo adalah elemen lain dari ritma ) Terpanjang daripada itu juga ada mencatatkan – gerak yang mengikut rentak/irama, ia kembali semula pada pangkal makna yang pertama. Di perhalusi maknanya, tidak jelas sama sekali. Demikian ‘bahasa’ melayu menakrifkan makna perkataan ini. Sekarang kita lihat bagaimana disiplin muzik memberi makna pada elemen-elemennya. Rhythm diertikan sebagai – ‘The element that pertaining to time, played as a grouping of notes into accented and unaccented beats’. ‘Mak Enon’ di kampung saya meringkaskan sebegini how note or chord placing in time.

Di sini, punya 2 aspek penting. 1.Makna dari aspek bahasa. 2.Makna pada disiplin ilmu yang khusus contohnya; Bidang perubatan atau sains atau muzik. Apa yang mungkin dijelaskan dalam kamus bahasa Melayu itu barangkali kefahaman dari sudut penggunaan bahasa Melayu yang di gunapakai dan diterima secara umum. Tetapi bukan dari fungsi perkataan itu yang merujuk pada disiplin ilmu yang khusus, iaitu muzik.

Bahasa punya jiwa untuk dijiwai, fungsi untuk dilengkapi, menterjemah bahasa tidak sama dengan memahami fungsinya. Di Malaysia umumnya, pengertian dari bahasa Melayu seperti inilah yang menjadi dimensi fikir masyarakatnya. Tidak kira apa jua golongan, asas menafsirnya beginilah – Tidak merujuk kepada disiplin ilmu yang khusus. Kekurangan atau kelemahan inilah yang menghasilkan kualiti kerja yang rendah mutunya. Di Malaysia sendiri, perbendaharaan kata muzik dalam bahasa Melayu tiada. Sebaliknya, jika terdapat sebarang isu berbangkit seperti ‘irama atau ritma’ ini, pasti kefahamannya akan merujuk kepada fungsinya dalam hal-hal kebudayaan yang sangat umum sifatnya. Tidak objektif. Ini bukan manifestasi yang mengutamakan nilai ekspresi sahaja, ini kefahaman asas.

Bermula dari pengetahuan yang serba kekurangan inilah maka kebanyakkan golongan seniman, khususnya komposer Malaysia bekerja dan menghasilkan karya dengan latar kefahaman sebegini, secara sedar atau tidak, lihat sahaja karya-karya yang ada. Kita bandingkan dengan karya-karya yang latar kefahamannya lebih jelas dan terarah.

‘Diari seorang Lelaki’ dari band PRETTY UGLY. Komposisi karya ini kita rasakan amat bagus, ia charming. Ini muzik Pop. Elemen fussion Jazz sedikit kedengaran. Melodi dan point of cadence sangat menarik, tetapi muziknya tidak begitu meresap dan menangkap hati. Synchronisation antara rhythm gitar dengan bass line agak parallel. Ritmanya tidak cukup ‘motivate melody’ kepada pendengar. Rhythm section DSL ini seharusnya ( barangkali ) lebih konstruktif dan nyata sepertimana ‘soul jazz’ itu sendiri, dengan corak up-beat, punya attacking part yang jitu. Di sini, part untuk mereka ‘bancuh’ hati pendengar terbiar begitu sahaja. Rugi! Ini memberi kesan kepada mutu lagu keseluruhannya kerana fungsi ritmanya belum cukup develop atau memang mereka sekadar mahu bersantai-santai saja dengan ritmanya, nothing more. Hala tuju muzik ini tidak diketahui samaada mahu fussion Rock atau Jazz atau kedua-duanya atau apa. Pendengar memang gemarkannya, tetapi mereka juga mahukan sesuatu yang lebih jelas. Bukan hanya pada lirik.

Dalam pada itu, terdapat juga komposisi lagu yang tidaklah begitu hebat tetapi berjaya menarik perhatian pendengar. Kita lihat ( dengar ) karya dari seberang yang bertajuk ‘Sedang Ingin Bercinta’ dari grup DEWA 19. Mengamati melodinya, jelas tiada apa yang terlalu istimewa, apatah lagi lirik dan temponya, sederhana saja. Lupakan tentang genrenya, dengarkan saja. Kesannya, kita boleh sustain mendengar hingga lagu itu tamat di putarkan. Mengapa?
‘Barangkali’ rhythm section pada komposisi muziknya yang synchronized dengan baik. Tempo yang sederhana deras, lead dan rhythm guitar digubah kemas, peranan riff gitar yang amat menyenangkan. Di pertengahan lagu strumming gitar adlib antara melodi sangat menonjol. Keseluruhan rhythm section yang agak teliti, kuat. ‘Keseriusan’ Dewa ‘kedengaran’ di dalam gubahan ritma pada lagu ini. Mereka sedar di mana mahu ‘balun’ jiwa pendengar. Placing ritmanya menarik, sesuai ‘banget’ dengan komposisi muziknya. Tidak terlalu advance tetapi cukup untuk menjadikan telinga pendengar sustain pada lagunya. Ini sesuai dengan music terminology seperti di atas, iaitu ritma – how not and chord placed in time.

Rhythm section adalah persoalan instrumentasi dan susunan muzik. Ia motivate lagu dan ritma pula motivate melody – inilah fungsi ritma. Sejauh mana keberkesanannya tetap bergantung kepada keinginan dan kefahaman individu yang berkarya. Feel individu kekal sebagai unsur utama. Feel ini pula kadangkalanya datang tanpa kefahaman, ini biasa terjadi tetapi inilah juga masalahnya. Kita gagal untuk define antara keperluan dan kebebasan berkarya. Ini bukan persoalan genre muzik atau teknik-teknik tipikal, tetapi ini fundamental. Foundation yang kukuh dengan idea yang jelas serta feel yang genuine pasti akan memberi hasil yang ‘lumayan’.

Muzik tetap muzik walau bahasa melayu punya makna lain bagi ritma – ia harus meransang!. Makna yang berfungsi.

1 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

Kau rasa muzik melayu tak bagus ke? - rocker -